onsdag 16 oktober 2013

Röstånga Möllas soppa-tips

För soppa gäller verkligen Kajsa Vargs devis: ”Man tager vad man haver.”
Soppa som mat är speciell. Den har sina för- och nackdelar.
Tillagningssättet är skonsamt då maten aldrig blir varmare än 100 grader, dvs. ingen mayard-reaktion, vilket i sin tur är negativt eftersom inga nya smakämnen kan uppstå. Det positiva med ovan nämnda är att akrylamin och cancerframkallande ämnen t.ex nitrosaminer inte bildas vid den låga temperaturen. Risken för detta är däremot stor vid stekning, grillning eller ugnstillredning.
Att tänka på ur smaksynpunkt är att en vällagad och långkokad soppa får en ,om kryddningen skötes väl , god men rätt igenom samma smak.
Eftersom smaksinnet till stor del är kopplat till luktsinnet inträder ett förbarmande fenomen; den goda smaken och sensationen avtar. Vid en annan måltid kan detta fenomen lättare undvikas genom att inmundiga måltidens olika komponenter och smaker omväxlande.
Vid soppätande bör man därför emellanåt avbryta sitt sörplande med att nerskölja t.ex. rent vatten, tugga på en brödbit, lite surkål, lite hoummus eller annan omväxlande smak. Då förnyar man smakupplevelsen och soppan upplevs som lika god genom hela måltiden som den också är.
Man bör inte jobba med för många olika smaker eftersom typiskt för en soppa är att alla tillsatta smaker visserligen ”gifter sig” med varandra men har man för många olika kryddor och smaker, uppstår en ”vit” smak, dvs. en odefinierbar smak där alla smaker slår ut varandra.
Ett recept:
Vegansoppa
Välj en kastrull som full rymmer den mängd soppa som du vill koka. Fyll den till hälften med vatten. Koka upp och tillsätt de ingredienser som behöver kokas längst, t.ex. böner, linser, quinoa, krossat linfrö, grovt tillskurna bitar av rotfrukter (om du inte vill göra en LC-mat, då struntar du i rotfrukterna). Tillsätt en bra buljong tills sälta och smak känns optimal. Vill du ha en starkare smak tillsätter du t.ex. paprikapulver, chilli eller Sambal oelek.
Låt koka tills ca 5 min återstår av koktiden. Tillsätt därefter fint hackade rotfrukter, önskade grönsaker ur närings- och smaksynpunkt men också färgsynpunkt. Har du gårdagens sallad kvar, kan den nu också med fördel läggas i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar